TRAJNO USAVRŠAVANJE DJELATNIKA KATOLIČKIH ŠKOLA


U organizaciji Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dana 30. travnja u prostorijama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu održala se godišnja trajna formacija djelatnika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj.

Međusobno povezivanje i razmjena iskustava ravnatelja, duhovnika, učitelja i stručnih suradnika pridonijela je duhovnom i profesoionalnom rastu svih sudionika kako bi što kvalitetnije mogli nastaviti s daljnjim razvojem na području odgoja i obrazovanja djece i mladih. Tema koja se prožimala kroz sva predavanja bila je “Kreativnost u odgojno-obrazovnom procesu”.

Skup je započeo uvodnom molitvom i obraćanjem Ivice Žuljevića, predstojnika ureda za katoličke škole. Potom su uslijedila predavanja predavača:

  • dr. sc. Gordane Barudžije – “Kreativnost u odgoju i obrazovanju iz perspektive kršćanske antropologije”,
  • dr. sc. Sanje Nikčević – “Uloga katoličkih nastavnika u razvoju kreativnosti ili zašto imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti”,
  • doc. dr. sc. Nedjeljke s. Valerije Kovač – “Umjetničke slike kao interpretacija vjerskog sadržaja”.

Drugi dio susreta bio je posvećen primjerima dobre prakse četvero odabranih učitelja katoličkih škola. Našu školu predstavljala je Martina Kolovrat, učiteljica Informatike, na temu “Kreativnost kao most malenih i velikih”. E-book “Sveti Josip” izrađen povodom Dana škole sadržavao je razne kreativne radove koje su uz podršku učitelja izradili učenici od 1.-8. razreda.

U trećem dijelu susreta održane su dvije radionice: “Roditelji – aktivni sudionici u radu škole” koju je izradila Ana Matković, psihologinja u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi i “Zaštitnik škole – nadahnitelj duhovnog rasta” koju je izradila Danijela Perić Kosović, prof.psiholog Katoličke osnovne škole Josip Plavšić iz Rijeke. Sudionici su podijeljeni u skupine po otprilike 25 osoba. Jednu od skupina, na prvu navedenu temu vodila je Josipa Baljkas Klisović, učiteljica Informatike naše škole. Radionice su sadržavale tri do četiri aktivnosti. Kroz prvu radionicu cilj je bio osvijestiti partnerski odnos između roditelja i učitelja u kojem oni, međusobnom i otvorenom suradnjom dolaze do ishoda – cjelovito oblikovane osobe. Cilj druge radionice bio je razmisliti kako djeluje škola koja slijedi vrijednosti odabranog zaštitnika škole i potaknuti sudionike da razmisle o osobnim životnim vrijednostima koje su u skladu sa životnim putem zaštitnika škole te koji su im koraci potrebni za osnaživanje osobnog duhovnog rasta.

Cjelodnevni susret završio je zajedničkom molitvom u sveučilišnoj kapeli. Brinući se za svoj daljnji rast u znanju i mudrosti znajući da o njemu, u najvećoj mjeri, ovisi koliko će katolička škola ostvariti svoje planove i inicijative radujemo se budućim susretima.

tekst: Josipa Baljkas Klisović, učiteljica Informatike

Preuzeto: http://os-katolicka-si.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2679&mshow=290#mod_news