SUDOKU 2021.


Sudoku je popularna logička igra. Naziv dolazi od japanskog „Su ji WaDokushin Ni Kagiru“, ali njezino podrijetlo nije japansko. Igra je objavljena u osamdesetim godinama 20. stoljeća pod nazivom „Mjesto broja“ (Number Place) u američkom časopisu za mozgalice i postala je popularna u Japanu. Ali, prava eksplozija dogodila se 2005. kada se sudoku proširio cijelim svijetom i postao masivno popularan. Danas je sudoku jedna od najslavnijih i najobjavljivanijih igara u časopisima, novinama i na internetu.

Ova popupularna igra postala je i projekt Sudoku natjecanja s ciljem razvoja vještine rješavanja logičkih i problemskih zadataka kod djece i mladih i mogućnost izbora talentiranih natjecatelja juniorske reprezentacije svjetskog natjecanja za mlade do 18 godina koji će sudjelovati na svjetskom prvenstvu World Sudoku Championship. 

Dana 25. listopada više od 5000 djevojčica i dječaka u više od 300 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske natjecalo se u rješavanju Sudokua u organizaciji Hrvatske Mense uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje. Ovom natjecanju pristupili su i naši učenici u dvije kategorije: Mali bistrići Kadeti, pod mentorstvom učiteljica Informatike Josipe Baljkas Klisović i Martine Kolovrat. 

Zanimljivo je da se zateknete sami sa svojim logičkim razmišljanjem i teško je raspravljati o rješenju sa bilo kojom drugom osobom jer svatko ima svoj način. Ono što je najvažnije probili smo led i sa Sudoku nastavljamo hrabro i dalje tijekom cijele godine, a ne samo na dan natjecanja.REGIONALNO NATJECANJE, 13. 11. 2021.