MJESEC KIBERNETIČKE SIGURNOSTI


RADOVI 8. A I 8. B, SWAY


“Stani. Razmisli. Poveži!”

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (ECSM) je inicijativa Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA) koja uz podršku Europske komisije, Europol-a, Europske središnje banke, država članica Europske unije, Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i više od 300 partnera iz javnog i privatnog sektora promovira važnost kibernetičke sigurnosti s posebnim naglaskom na informacijskoj sigurnosti građana i organizacija te zaštiti njihovih osobnih, financijskih i profesionalnih informacija.

Glavni je cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti osvještavanje prosječnih korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa koji im omogućavaju da se uspješno obrane od kibernetičkih prijetnji te smanje rizik od napada. 

Važnost provođenja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti leži i u činjenici kako je broj ne-tehničkih računalnih incidenata vezanih uz prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom porastu. Naime, u prvih osam mjeseci 2020. godine broj phishing incidenata - vrste socijalnog inženjeringa kojima zlonamjerni korisnici šalju lažne poruke koristeći pritom postojeće internet servise, prešao je brojku od 530 incidenata i čini 43,7 posto od ukupnog broja svih incidenata u 2020. godini.

Slijede incidenti kao što su phishing URL, phishing i web defacement – kompromitirano web sjedište s izmijenjenim izgledom ili sadržajem web stranice.

https://www.carnet.hr/carnet-ov-nacionalni-cert-obiljezava-europski-mjesec-kiberneticke-sigurnosti/

RADOVI 6.A I 6.B, WORDART