MEĐUNARODNI DAN NENASILJA


Međunarodni dan nenasilja obilježava se 2. listopada, na dan rođenja najpoznatijeg „nenasilnika“ Mahatme Gandija.  Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje ovog dana kao priliku za “širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje “univerzalnu važnost principa nenasilja”.

Kada kažemo „nasilje“, obično mislimo na udaranje i općenito fizički agresivno ponašanje. Ponekad zaboravimo koliko riječi mogu boljeti. Emocionalno odnosno psihičko nasilje najrašireniji je oblik nasilja i gotovo nema osobe koja ga nekad nije doživjela. Koliko god se trudimo skrenuti pažnju na raširenost nasilja u društvu i upozoriti na njegovu štetnost, čini se da propuštamo širiti nenasilje kao alternativu te ponuditi ljudima adekvatnije načine nošenja s teškoćama.

Nenasilje se uči… Nenasilno djelovanje osobna je odgovornost svakog pojedinca. Upravo s tim ciljem na satima Informatike, učenici razredne i predmetne nastave su kroz različite aktivnosti obilježili ovaj veliki dan o kojem svakodnevno možemo i trebamo učiti.

Kao rezultat aktivnosti su:

  • različiti posteri s važnim porukama napravljeni u Web alatu Canva,
  • superheroji (avatari) koji spašavaju u trenutcima nasilja napravljeni u Weba alatima Avatarmaker i Superherotar,
  • križaljke napravljene u Web alatu Croossword Labs,
  • osmosmjerke napravljene u Web alatu Word Search Labs.

Osim ovih lijepih radova, najvažniji rezultat je jedna važna misao, poruka i vodilja,

„Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.“

Mahatma Gandhi