#EU CODE WEEK

“Pred televizor idete kad mozak želite isključiti. Pred računalo idete kad ga želite uključiti.”

Steve Jobs

Europski tjedan programiranja – #EUCODEWEEK društvena je inicijativa kojom se slavi kreativnost, rješavanje problema i suradnja kroz programiranje. Ideja je programiranje učiniti vidljivijim, pokazati mladima, odraslima i starijima te kako programiranjem realizirati ideje, motivirati osobe kako bi učile. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni.

Od 9. do 24. listopada 2021. održava se, po deveti put, Europski tjedan programiranja. Ova inicijativa pokrenuta je 2013. godine kada je organizirano svega nekoliko stotina događaja, dok je prošle godine diljem Europe organizirano skoro 73 tisuće događaja u više od 80 zemalja svijeta.

Naša škola i ovu godinu dio je ove velike organizacije, a provedena je od 1. do 8. razreda kroz raličite aktivnosti, a ovo su neke od njih:

  • PIXELI – Slijedi upute i pogledaj koju ćeš sliku dobiti bojeći pixel (polje) po pixel (polje),
  • PIXELIART – online Web alata za izradu crteža prateći polja,
  • DABAR kartice,
  • SUDOKU,
  • CODY ROBY,
  • MINECRAFT EDUCATION EDITION – Code builder

S obzirom da je blokovsko programiranje zanimljivo, lako za koristiti i naučiti učenici nisu krili oduševljenje za dobivenim rezultatima. 

Svaka aktivnost izazov je kako za učenike tako i za učitelje, jer upravo ovakvi projekti kod učenika potiču kreativnost, želju za znanjem, učenjem i ono najvažnije uključivanjem mozga…jer ipak nalazimo se ispred računala. 🙂


MINECRAFT, 6. RAZREDIDABAR KARTICE, SUDOKU, 8. RAZREDIPIXILART, 2. i 3. RAZREDIPIXELI, Slijedi upute i pogledaj koju ćeš sliku dobiti bojeći pixel (polje) po pixel (polje).