DABAR


Reci mi i zaboravim. Nauči me i sjećam se. Uključi me i učim.

– Benjamin Franklin

Već kao pravi domaćini i ovu godinu naša škola uključila se u ovu hvalevrijednu međunarodnu inicijativu Dabar u razdoblju od 7.11. do 11. 11. kroz razrednu i predmetnu nastavu pod vodstvom učiteljica Informatike Josipe Baljkas Klisović i Martine Kolovrat.

Republika Hrvatska je od 2016. godine uključena u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja, a od 2016. u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji.

Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ovu godinu u 10 % najboljih nalaze se i naši učenici u sljedećim kategorijama:

* MIKRODABAR (3. i 4. RAZREDI)

Mihaela Jerka Antolos, 3.a

Roko Županović, 3.b

Frane Iljadica, 3.a

Ljubica Marija Piližota, 3.a

Isabel Lokas, 3.a

* KILODABAR (5. i 6. RAZREDI)

Luka Barišić, 6.a

Emil Rupić, 6.b

Ivana Galić, 6.a

Matea Pilić, 6.b

Šimun Muić, 6.a

* MEGADABAR (7. i 8. RAZREDI)

Pavao Reljić, 8.b

Čestitke svim hrabrim Dabrićima i s ponosom možemo reći da prihvaćamo svaki novi izazov. Vidimo se dogodine. 

Martina Kolovrat, učiteljica Informatike